De 10 manieren hoe jij die baan bemachtigt!

Dit artikel is voor jou als jij jouw passie ontdekt hebt. Als jij weet waar jouw hart sneller van gaat kloppen en waar jouw ogen van gaan twinkelen. Dit artikel is voor jou als jij zoekende bent naar hoe jij die baan daadwerkelijk ook kan bemachtigen. Daar bestaan ontzettend veel verschillende manieren voor, waarvan ik er 10 met je wil delen!  

1. Netwerken
Ja, ik weet het. De term netwerken zie je overal terug. Je wordt ermee doodgegooid. Toch deel ik hem hier met je als eerste, omdat het ook de manier is die de meeste slagingskans heeft dat jij de baan daadwerkelijk bemachtigt.

Als jij namelijk in jouw netwerk iemand hebt (of diegene kent iemand) die werkzaam in de sector is waar jij wil werken, heb je gemakkelijk een ingang binnen een bedrijf. En doordat zij degene al kennen die jou aandraagt (en diegene vertrouwen op zijn of haar oordeel) vertrouwen ze jou ook al veel sneller, dan iemand anders. En we maken als mensen keuzes op basis van vertrouwen. Super belangrijk dus! 

2. Schakel je netwerk (+social media) in 
Aansluitend op het netwerken is het natuurlijk wel handig dat jouw netwerk weet waar je naar op zoek bent. Deel daarom met zoveel mogelijk mensen waarvan je denkt dat die wellicht via-via iemand kennen, die weer banden heeft in de sector waar je naartoe wil. Benader mensen dus actief, vertel ze waar je mee bezig bent, waar je naar op zoek bent, wat je wensen zijn en wat je uiteraard te bieden hebt. Je kan zelf veel werk hierin gaan stoppen en iedereen apart spreken en/of bellen, maar dat is niet nodig. Je kan ook via LinkedIn, Instagram, Facebook berichtjes plaatsen. Zo kan heel jouw netwerk jou verder helpen. Ook kan je via WhatsApp een berichtje delen en naar verschillende mensen sturen als je liever niet wilt dat dit openbaar wordt gemaakt.

3. Stuur een open sollicitatie 
We zijn met z’n allen heen erg geneigd om vacaturesites af te speuren en vanuit daar te reageren op een mogelijk passende vacature. Kan werken natuurlijk, maar grote kans dat je één van de velen bent. Wat in mijn optiek een beter idee is, is om eerst te ontdekken wat voor functie écht bij jou past. Op basis daarvan kan je namelijk ook bedrijven vinden die bij jou passen. Deze bedrijven kan je gewoon een open sollicitatie sturen. Een sollicitatieproces is voor veel bedrijven een heel proces. Als je geluk hebt, stuur je jouw open sollicitatie precies op het goede moment en waren ze al op zoek naar iemand. Scheelt hen veel tijd en jou ook, dus dit kan mega effectief werken. 

4. Jezelf écht laten zien.
Assertiviteit loont. Zo is het goed om bijvoorbeeld niet alleen een mailtje te sturen naar een bedrijf, maar ook juist om te bellen of om zelf je gezicht te laten zien. Toen ik 15 was, begon ik met werken bij de plaatselijke groenteboer. Hoe ik daar terecht kwam, was puur door assertief te zijn. Ik liep de winkel binnen en vroeg op ze op zoek waren naar medewerkers. Boem! Twee weken later was mijn eerste werkdag. Zo kan het gaan. Vaak willen mensen namelijk een connectie voelen met jou als persoon. Vanachter een mailtje is het lastig om te voelen of er een klik is en of jullie ”energie” matcht. Als je belt of je gezicht laat zien, is die connectie eerder gelegd. 

5. Schrijf je toch een CV met motivatiebrief, zorg er dan voor dat je er écht uitspringt.
In plaats van dat je een motivatiebrief schrijft, neem een filmpje op. Of zorg dat de kleuren van je CV matchen bij de kleuren van het bedrijf. Zo scoor je al punten, spring je eruit en is de kans hoger dat je aangenomen wordt (zonder dat ze zelfs écht gekeken hebben naar je opleiding en/of ervaring). In dit artikel geef lees je tips hoe je een goede CV kan opstellen.

6. Softskills inzetten 
Vaak denken we bij solliciteren aan die CV waarbij het belangrijkste je werkervaring en je opleiding zijn. Ontzettend achterhaald! Bedrijven willen met mensen in zee gaan. Ze willen persoonlijk contact met jou, ze willen weten wie jij bent en of jij in de groepscultuur van het bedrijf past. Ze willen weten wat voor instelling je hebt en wat zij van jou kunnen verwachten (niet alleen op werkvlak, maar ook of je blijft hangen bij de vrijdagmiddagborrel bijvoorbeeld). Daarom is het zo ontzettend belangrijk om niet enkel zakelijk over te komen, maar juist ook je persoonlijke kant te laten zien. In netwerken, in gesprekken met anderen, in die Cv en motivatiebrief. Overal dus. En laten we eerlijk zijn: eigenlijk is dat toch veel relaxter dan dat je je best gaat doen om statig en deftig te zijn, terwijl je in het weekend erop los twerkt? Deel met anderen wie jij bent en waar jij van houdt. Dat is wat aantrekt! 

7. Blijf doorzetten. 
Hoe lastig het soms ook kan zijn als millennial zonder (werk)ervaring en in deze periode. Keep your head up! Ik geloof dat de baan waar jouw hart sneller van gaat kloppen bestaat! Ik geloof dat die baan voor iedereen er is. Ik geloof in jou en ik weet dat het jou gaat lukken, maar heb geduld en blijf proberen. Ben je een keer niet uitgekozen? Balen. Maar zie het ook als een les en neem deze les mee voor de volgende baan waar je je pijlen op gericht hebt. Probeer alle manieren uit en zet door. Want als jij je niet laat zien, dan weet niemand dat je op zoek bent. Keep going girl! 

8: Stuur een berichtje na een afwijzing. 
Een mega belangrijke bonustip, namelijk een berichtje sturen nadat je afgewezen bent. Heb jij bijvoorbeeld je CV en motivatiebrief opgestuurd maar ben je het niet geworden? Dat kan. De meeste van ons balen, deleten de e-mail en gaan door naar de volgende sollicitatie. Verloren kans! Het belangrijkste is namelijk dat je opvalt. Als je het toch niet geworden bent, kan je door een mailtje te sturen na je afwijzing laten zien dat je veel skills in huis hebt. Je kan zien dat je om kan gaan met afwijzing, je kan vragen om verduidelijking wat laat zien dat je communicatief vaardig bent, nieuwsgierig en leergierig bent. Je kan ze ook nog laten weten dat als de functie in de toekomst vrij komt, dat je graag op de hoogte gehouden wilt worden en wellicht zit je dan wel op de eerste rij.

Mijn tip: stuur áltijd een mailtje achteraf om het bedrijf te bedanken, om te vragen wat ze liever gezien hadden binnen het bedrijf en hoe jij ervoor kan zorgen dat je (voor de volgende keer) beter in aanmerking komt. Win-win situatie lijkt mij zo. En ja dat is spannend. Maar de baan heb je dan toch al niet, gebruik ‘m dan als leerervaring! 

9. Fake it till you make it 
Nogmaals wil ik hiermee benadrukken dat de juiste werkervaring en opleiding niet de belangrijkste factoren zijn. De juiste vaardigheden zijn daarentegen WEL super belangrijk. Toen ik nog als leerkracht werkte, had ik geen idee wat wel bij mij zou passen. Ik vond reizen leuk, sporten, dansen en diepgaande gesprekken. Van al deze dingen heb ik mijn werk gemaakt (in eerste instantie zonder diploma). Gewoon door te bluffen. Écht waar. Ik kon aardig dansen, maar dansles geven had ik nog nooit gedaan. Ik heb aangegeven dat ik jaren danservaring heb (niet dansles ervaring). Prima vonden ze het. Zo heb ik daar mijn skills terplekke geleerd hoe dansles wel en niet werkt voor een groep volwassenen. Hetzelfde met de sportschoollessen. Ik had geen ervaring in werkend reizen, maar het leek me wel wat. Gesolliciteerd als reisbeleider. Ervaring met groepen had ik en ook met reizen. Terplekke op locatie in Turkije heb ik geleerd wat het reisleiderschap inhoudt. Nu ben ik mental coach en gedragsspecialist, maar ook toen ik Melodieinhetleven oprichtte had ik mijn diploma nog niet behaald en was ik nog lerende. Imagine. Mijn tip: vergeet die opleiding en begin met die droombaan te zoeken. Welke skills kan je gebruiken? Waar kan je het aandikken? Doe dat! 

10. Last but not least.

Ik geloof erin dat jij werk dient te doen wat past bij jou. Jouw levensmissie, jouw visie, de bijdrage die jij wilt leveren aan de wereld etc. Dit dient allemaal te passen binnen de randvoorwaarden die jij hebt. Denk aan het aantal uur dat je wilt werken, de reistijd, de werkplek, de soort collega’s etc. Het dient voor jezelf super helder te zijn wat voor werk je wilt doen, hoezo je dat werk wilt doen en hoe dit er concreet voor je uit moet zien.

Pas op het moment dat jij mega helder hebt wat voor werk je wilt doen, dan pas kan je stappen maken. Daarvoor ben je rondjes aan het rijden op de rotonde. Dus, heb jij dit nog niet helder? Meld je dan aan voor mijn coachingstraject waarbij je in 5 coachsessies exact weet waar jij het gelukkigst werkt!

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise